Pikantní gurmánské vůně: Lahodné svádění

Nedávno, když jsem se snažila vyrobit suchou vonnou směs pro svůj vánoční perník, jsem zjistila, že bych chtěla cítit i v parfému jasnou vůni kardamonu, koriandru a skořice. Přirozeně jsem se zajímala, jestli už nějaká podobná vůně existuje. Protože skupina gurmánských vůní se od doby, kdy poprvé v roce 1993 přišel Thierry Mugler s gurmánskou vůní Angel, značně rozrostla. Jeho akordy karamelu, hořké čokolády, cukrovinek a kandovaného ovoce představily zcela nový koncept z vůní, které si bezohledně přivlastnily pro parfémy nejoblíbenější cukrářské nápady. Ve skutečnosti existuje poměrně málo vonných látek, které se pohybují od abstraktních narážek až po realistické perníkové akordy. Tyto druhy vůní, podmnožina rodiny orientálních vůní, považuji za spíše hravé a docela příjemné k prozkoumávání. Pikantní gurmánské vůně jsou teplé a dokonale nás obklopují svou zimní a vánoční náladou.

Hors d’Oeuvre (jednohubky)

Na abstraktní straně pikantního gurmánského spektra se nepochybně nachází má oblíbená vůně Bornéo od Serge Lutens z roku 1834. Její třpytivé pačulové akordy jsou zdůrazněny kardamonem a zázvorem. Vše osciluje mezi roztavenou mexickou čokoládou a sladkým kouřem kadidla. Fumerie Turque od Serge Lutens ve skutečnosti používá perníkovou směs složenou z různých druhů koření, které zdůrazňují její složení z růží a pižma. Stejně zajímavá je i Winter Délice od Guerlain, bohatá balsamická kompozice, která spojuje tmu jedlého balzámu s doutnajícím teplem sladkého koření. Akordy medu, hřebíčku, skořice a vanilky v Parfums de Rosine Rose de Feu dodávají sladkost struktuře zelené růžové vůně. Perníkové akordy v Parfum d’Empire Fougère Bengal se párují s levandulí a immortelle a přemění klasický bylinný jas na pikantní směs. Docela neobvyklá vůně, kterou je poněkud náročné nosit. Další zajímavé použití perníku je obsaženo ve Violet Splash od Marc Jacobs. Poměrně jednoduchá fialková směs získává nový rozměr díky přídavku teplého koření, zázvoru a citronu.

Entremets (jídlo podávané mezi hlavními chody)

Když se přesuneme k realističtějším vůním, vonné látky, které vyvolávají pikantní sladkost perníku, začínají být bohatší a sladší. Orientální akordy bývají doplněny silnějšími akordy z vanilky, karamelu a cukrovinek. Five O’Clock Au Gingembre je dobrým příkladem vůně s více sugestivními pikantními perníkovými akordy, které jsou postaveny na kouřovém jantaru a patchouli na pozadí. Jejich narážky už nejsou jen abstraktní, ale na mě vůně zanechává pocit, jako kdybych dokončila pečení perníku. Ve stejném duchu se nese i vůně Hermès Ambre Narguilé, a to díky své obrovské dávce tabáku a kadidla. Visa od Robert Piquet (interpretace originální vůně z roku 1947), sice není mým osobním favoritem, ale jde o docela pozoruhodnou kompozici párující plyšovou temnotu mechu a vetiveru s dekadentní sladkostí karamelu a čokolády.

Dezert

Když přivoním k Tonka Impériale od Guerlain, jsou její silné gurmánské akordy to první, co ucítím. Akordy karamelového tepla, sladkého koření a medu. Sladkost se stává bohatší a hlubší, protože mandlová sladkost kumarinu a vanilky se otevře až v základu. Jde o docela bohatou a lahodnou a dobře vyrobenou vůni, která jistě potěší všechny, kteří mají rádi silné sladké vůně. Comme des Garçons Series 7 Sweet : Burnt Sugar je doslova kaskádou dezertů. Medový dort, dulce de leche, vanilkový krém. A přesto, navzdory mým obavám, to všechno skvěle funguje díky jasným anýzovým a pomerančovým akordům, které snižují sladkost. Na druhou stranu obvykle nedokážu odolat hravé jednoduchosti vůně Demeter Gingerbread. Vyvolává přesně to, co slibuje ve svém názvu. Hnědou sladkost spojenou s teplým kořením a příjemným náznakem zázvoru z citrónu.

Mou oblíbenou vůní mezi plnohodnotnými gurmány je Lolita Lempicka, nádherná směs mandlových pralinek, kandovaných třešní a kořeněných biscotti (italské sušenky). Dekadentní bohatství je vyvážené vůči chladným a odlehčeným tónům duhovky (irisu) a vetiveru. Výsledkem je delikátní, ale nepochybně elegantní vůně. Stojí za to také prozkoumat vůni Dolce & Gabbana 11 La Force. Tu vytvořil stejný parfumér, který vytvořil Lolita Lempicka, Annick Ménardo. Její harmonický perníkový kardamon, skořice, muškátový oříšek, mandle jsou svázány se slanými a animálními akordy. Neočekávaný přírůstek, ale kompozice je docela smyslná.

Zdroj:

Bois de Jasmin: a Primer on Sensory Pursuits [online]. Brussels, Belgium: Bois de Jasmin, 2017 [cit. 2017-12-05]. Dostupné z: https://boisdejasmin.com/